sábado, 25 de mayo de 2013

Торта с готови блатове и шоколадов крем



3 бр. готови блатове

За шоколадовия крем
300 мл течна сметана
250гр млечен шоколад
150 гр черен шоколад
250 гр. Маскарпоне
2 с.л. захар
200 гр. меко масло

В тенджера на котлона слагаме сметаната да се загрее и прибавяме начупените шоколади. Бъркаме докато се разтопят. Оставяме да се охлади. През това време разбиваме мекото масло със захарта и прибавяме Маскарпонето. Смесваме масления крем със шоколадовия и прибавяме ванилия. Оставяме 2-3 часа в хладилника да се стегне.

За белия крем
50 мл сметана
150 гр бял шоколад
50 гр масло

Разтопяваме всички продукти на водна баня и оставяме да се охлади.

За шоколадовото тесто
100гр черен шоколад (80%)
2 с.л. мед

Разтопяваме шоколада заедно с меда на водан баня. Изсипваме сместа в найлонов плик и оставяме в хладилника. Получава се много твърдо тесто, което преди работа се размачква и става като пластелин.

Сглобяване на тортата - в тортена форма слагаме единия блат и сиропираме по желание ( захарен сироп, компот или карамелизирано прясно мляко) . Отгоре намазваме с 1/3 от шоколадовия крем. Слагаме втория блат, пак сиропираме и намазваме  с 1/3 от крема. Слагаме последния блат , сиропираме и намазваме с белия крем.  Останалата 1/3 от шоколадовия крем използваме за измазване на тортата и за украса. Оставяме тортата за няколко часа в хладилника. Махаме ринга на формата и украсяваме със шоколадови рози.

.