Сиропирани охлюви
- 20 г мая
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 1 ч.л. захар
- 5 с.л. топено масло
- 2 бр. яйца
- брашно
- 1 и 1/2 ч.ч. орехи
- 2 ванилии
- сол
За сиропа:
Размива се маята в затопленото мляко. Прибавят се захарта, малко сол и брашно и така се оставя да втаса. След като втаса, се прибавят маслото, яйцата, от които се отделя 1 белтък, и брашно, колкото поеме, за да се получи твърдина на козуначено тесто. Разделя се тестото на две топки, всяка от които се разточва на квадратен лист . Намазват се двата листа с масло и се поръсват с орехите, размесени с ванилията. По желание може да се сложи малко канела. Навиват се на стегнати рула, които се нарязват на охлюви с дебелина около 1см. Нареждат се охлювите в намазана с масло тава и се оставят да втасат. Пекат се в умерена фурна. Смесват се водата и захарта и се слагат на котлона. Когато сиропът заври се сваля от огъня и се оставя за 10 минути настрана, след което с него се заливат напълно изстиналите охлюви