martes, 24 de abril de 2012

Торта с готови блатове, шоколад и кокос




  • 3 бр. готови блатове
  • 500 мл течна сметана
  • 150 г бял шоколад
  • 850 мл прясно мляко
  • 5 с.л. царевично нишесте
  • 4 бр. жълтъци
  • 1 и 1/2 ч.ч. захар
  • 100 г кокос
  • 100 г масло
  • 150 г млечен шоколад
  • 50 г масло
  • 50 мл течна сметана
  • кокос или смлени орехи за украса
  • 15 г желатин
Загряваме сметаната (но не да завира) и в нея разтопяваме белия шоколад. Оставяме 4-5 часа в хладилника да изстине. След това разбиваме на крем.

Прясното мляко, маслото и захарта слагаме в тенджера на котлона. Отделно разбиваме жълтъците с царевичното нишесте и 3-4 с.л. прясно мляко, да стане на рядка каша. Изсипваме във врящото мляко и бъркаме до сгъстяване. Прибавяме кокоса и оставяме да изстине напълно.

Смесваме сметаната с млечния крем (ако е рядко може да се добави пакетче желатин приготвено по стандартния начин).
В тортена форма слагаме 1 блат сиропираме по желание със захарен сироп, или подсладено прясно мляко, или компот. Аз сиропирам с подсладено прясно мляко. Мажем с крема. Отгоре слагаме другия блат и така до изчерпване на продуктите. Най-горния блат не се сиропира.
Приготвяме шоколадовата глазура, като слагаме на водна баня млечния шоколад, сметаната и маслото. Като се разтопят, заливаме блата и оставяме в хладилника за 3-4 часа да се стегне. Отгоре украсяваме по желание.