За блатовете
10 яйца
20 с.л. захар
20 с.л.л брашно
20 с.л. олио
1 пакетче бакпулвер
ванилия
какао (по желание)
Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме брашното и бакпулвера. Най-накрая слагаме и олиото и ванилията. Разбиваме до получаване на хомогенна смес. От това количество тесто се получават 4 блата. Половината може да се оцветят с какаото.
За крем (пълнеж )
360 гр бял шоколад
360 мл + 500 мл течна сметана
250 гр Маскарпоне
2 с.л. пудра захар
ванилия
бои по желание
В малка тенджера слагаме белия шоколад + 360 мл сметана (равни количества шоколад и сметана) и бъркаме докато се разтопи шоколада,но не трябва да завира. Получената смес отавяме в хладилника за една нощ.
На следващия ден разбиваме 500мл сметана с пудрата захар и ванилията. Отделно разбиваме шоколадовия крем до удвояване на обема.Прибавяме Маскарпонето и накарая сметаната. Получава се много гъст ,снежно бял крем. По желание може да се раздели на 2-3 части и да се оцвети с различни цветове.
За масления крем
40 мл вода
160 гр захар
3 белтъка
250 гр масло
ванилия
Слагаме водата и захарта на котлона и оставяме да ври 7 минути. През това време разбиваме белтъците на сняг. Докато сиропът е още врял , с работещ миксер , бавно го добавяме към разбитите белтъци. След като добавим целия сироп, продължаваме да разбиваме още 10 минути. Получения белтъчен крем ,смесваме с мекото масло.
Сглобяване на тортата
В тортена форма слагаме първия блат, сиропираме със захарен сироп. Слагаме 1/3 от крем-пълнежа и покриваме с втория блат. Така докато сложим и последния блат. Отвън измазваме тортата с масления крем и украсяваме по желание.