sábado, 4 de enero de 2014

Roscón de reyes / Роскóн де рейес

      Традиционен испански сладкиш за празника Los Reyes Magos/Вълшебните крале/ на 5 срещу 6-ти януари,който прилича на козунак с дупка в средата,украсен със захаросани плодове и най- често със сметанов или шоколадов пълнеж.Но на нас захароаните плодове не ни харесват и за това го направих с орехи.


500 гр. брашно
100 мл прясно мляко
25 гр. мая
1 бакпулвер
100 гр. разтопено масло
100 гр. захар
1 яйце + 2 жълтъка
500 мл сметана
3 с.л. захар
какао
орехи или захаросани плодове за украса

В дълбока купа смесваме 100 гр. брашно + 100 мл затоплено прясно мляко + 15гр. мая и оставяме да втаса. 
В 4 с.л. вода накисваме настръгана кора от половин лимон + кора от половин портокал + 1/2 ч.л. канела и оставяме да престои няколко часа.

 Замесваме тесто от останалото брашно , захарта ,яйцата ,разтопеното масло, бакпулвера и 10 гр мая. Прибавяме и закваската и ароматната вода. Оставяме да втаса 2-3 часа,до удвояване на обема. 
Оформяме роскона ,намазваме с белтък , поръсваме със захар и украсяваме с плодове или ядки. печем на 200С около 35-40 минути. След като изстине го разрязваме хоризонтално на две и намазваме с разбита сметана.