500 гр. брашно
100 мл прясно мляко
25 гр. мая
1 бакпулвер
100 гр. разтопено масло
100 гр. захар
1 яйце + 2 жълтъка
500 мл сметана
3 с.л. захар
какао
орехи или захаросани плодове за украса
В дълбока купа смесваме 100 гр. брашно + 100 мл затоплено прясно мляко + 15гр. мая и оставяме да втаса.
В 4 с.л. вода накисваме настръгана кора от половин лимон + кора от половин портокал + 1/2 ч.л. канела и оставяме да престои няколко часа.
Замесваме тесто от останалото брашно , захарта ,яйцата ,разтопеното масло, бакпулвера и 10 гр мая. Прибавяме и закваската и ароматната вода. Оставяме да втаса 2-3 часа,до удвояване на обема.
Оформяме роскона ,намазваме с белтък , поръсваме със захар и украсяваме с плодове или ядки. печем на 200С около 35-40 минути. След като изстине го разрязваме хоризонтално на две и намазваме с разбита сметана.