jueves, 17 de enero de 2013
Питка
500 мл. топло прясно мляко
1 кубче мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
3 с.л. олио
4 яйца - 2 жълтъка се оставят за намазване
1 кг. брашно
масло
сирене
Смесваме маята с половината мляко, захарта и 2 с.л. брашно. Оставяме да втаса, до удвояване на обема . Пресяваме брашното и оформяме кладенче. В него първо изсипваме яйцата, разбити с другата половина от млякото и олиото , и след това прибавяме втасалата смес. Месим меко тесто. Оформяме питката по желание. Намазваме я с жълтък и разтопено масло. Поръсваме със сусам и печем на 200 С.
Аз разделих тестото на две. Едната половина разточих на лист с дебелина 1см ,намазах обилно с масло и поръсих със сирене. Навих на руло и го нарязах . Частите наредих по края в тавата. От другата половина офрмих рози и ги сложих в средата . Не чаках питката да втаса,а я сложих направо в студената фурна и тогава включих да се пече.