martes, 14 de agosto de 2012

Firinda Potates Kofte (турска кухня)





1кг кайма
1 глава лук
2 филии сух хляб
2-3 яйца
подправки по желание
брашно
олио

3-4 картофа
2 патладжана
3-4 домата
1 зелена чушка

3-4 с.л. доматено пюре
400 мл. вода
2 скилидки чесън
сол, черен пипер

Към каймата добавяме ситно нарязания лук, хляба накиснат във вода и леко изцеден,яйцата и подправките.Омесваме добре каймата и я оставяме 1-2 часа в хладилника. Оформяме кюфтета, овалваме ги в брашно и пържим до полуготовност.

Обелените картофи и патладжаните нарязваме на шайби с дебелина около 1см.Картофите леко изпържваме в олиото, в което сме пържили кюфтетата. Изваждаме и посоляваме. Патладжаните се запичат леко от двете страни върху тиган. Нарязваме доматите на шайби. Нареждаме продуктите в глинен гювеч,или в тава,като редуваме всички продукти. Отгоре нареждаме ивици зелена чушка. Слагаме във фурната за 15 минути на 200С.  Разтваряме доматеното пюре във водата и прибавяме пресования чесън.Заливаме ястието и печем до готовност на картофите.




източник: http://forum.say7.info/topic20772.html