sábado, 23 de noviembre de 2013

Постен портокалов сладкиш


За блата
7 с.л.захар
6 с.л. олио
1 ½ ч.ч. сок от портокал
1 ½ ч.ч.  брашно
1 пакетче бакпулвер
ванилия , настъргана кора от портокал

За шоколадовия сироп
150 гр. черен шоколад
100 гр. захар
2 с.л. маргарин
1 с.л. какао
120 мл вода


Всички продукти за блата се разбиват,до получаване на хомогенна смес. Изсипва се в набрашнена тавичка и се пече на 190С  около 40-45 минути. Оставя се да изстине и се нарязва на квадрати.
Всички продукти за сиропа се слагат в тенджерка на котлона . Бърка се непрекъснато до пълното разтопяване на продуктите. С горешия сироп се залива изстиналия блат и се оставя за 1-2 часа в  хладилника. Поръсва се с кокос.