За блатовете:
9 яйца
225 гр. масло
300 гр. захар
225 гр. черен шоколад
195 гр. брашно
5 с.л. какао
3 ванилии
Шоколада се разтопява на водна баня и се оставя да се охлади. Разбиваме белтъците на сняг и ги оставяме в хладилника . Отделно разбиваме маслото със захарта и прибавяме жълтъците един по един .Пресяваме брашното с какаото и ги изсипваме в жълтъчната смес. Прибавяме белтъците и шоколада и разбъркваме хубаво. От полученото тесто печем 2 блата. Може да се опече един блат и след като изстине да се разреже на 2. Моите блатове са с размер 30 х 40 см. Оставяме блатовете да се охладят.
За сиропа :
3 с.л. захар
300 мл вода
Слагаме захарта и водата на котлона и бъркаме до пълното разтваряне на захарта.
За крем(пълнеж):
250 гр. Маскарпоне
500мл. сметана
2 с.л. захар
350 гр. кондензирано мляко
50 гр. кокосови стърготини
ванилия
1 пакетче желатин
Разбиваме сметаната със захарта. Прибавяме кондензираното мляко, Маскарпонето, ванилията и кокоса. Бъркаме до получаване на еднородна смес. Приготвяме желатина според указанията и го прибавяме към получения крем.
За масления крем :
40 мл вода
160гр захар
3 белтъка
240 гр масло
ванилия
Слагаме водата и захарта на котлона . Оставяме да ври 7 минути. През това време разбиваме белтъците на сняг .Докато сиропът е още врял , и с работещ миксер на най-висока скорост, бавно го добавяме към разбитите на сняг белтъци. След като добавим целия сироп, продължаваме да разбиваме още 10 минути. Охлаждаме крема за каратко и добавяме мекото масло и ванилията.
За захарното тесто:
5 гр желатин
20 мл вода
50 гр мед
600 гр пудра захар
Разтваряме желатина във водата. Прибавяме меда и разтопяваме на водна баня. Пресяваме пудрата захар и прибавяме разтопените желатин с мед. Месим до получаване на тесто, подобно на пластилин. Увиваме тестото в фолио и го прибираме в пластмасова кутия. Съхранява се в шкаф, не в хлдилник.
Сглобяване на тортата:
Слагаме единия блат в правоъгълен ринг и го сиропираме с горещ сироп. Изчакваме да се охлади и изсипваме крема с Маскарпонето. Отгоре слагаме втория блат и също сиропираме. Оставяме в хладилника за няколко часа докато стегне .Махаме ринга и измазваме цялата торта с масления крем, оцветен в зелено. Украсяваме с фигурки от захарното тесто.